Quiz vraag en antwoord etc.

De nummering van de locaties is gekoppeld aan de nummering van de programmafolder. De quizvragen staan in cursief. Het goede antwoord wordt gevolgd door een sterretje.

1. Hoofdstraat 2: Hof van Holland

Samen met de andere horeca en de supermarkt zijn er proeverijen. In Café Restaurant ‘Het Hof van Holland’ wordt men gastvrij ontvangen. Het is één van de oudste en meest markante gebouwen van Oldemarkt. Reeds in 1757 wordt dit gebouw al gemeld als logement. ‘Het Hof van Holland’ is ook een Touristisch Informatie Punt. Stap even binnen voor een drankje of om informatie op te halen over de omgeving.

1. In welke eeuw werd er voor het eerst gesproken over Hof van Holland als logement?

 1. de 16e eeuw
 2. de 17e eeuw
 3. de 18e eeuw*
 4. de 19e eeuw

Opmerking: Het is even denken maar het antwoord staat in de beschrijving.

2. Hoofdstraat 5: COOP supermarkt

Het kerstrondje start om half elf voor de COOP en daarbij is ook dit jaar weer muzikale ondersteuning. Het creatieve muziekduo Maeze zingt met akoestische begeleiding toepasselijke liedjes en treedt later op verschillende locaties op. In het programma is het aangegeven, waar en wanneer dat is. Tijdens het kerstrondje zal op het terras van Hof van Holland aan de overzijde een proeverij zijn van de horecagelegenheden en zijn er folders van alle activiteiten gratis te verkrijgen bij de COOP.

2. Wie was de vorige filiaalhouder van deze supermarkt?

 1. Jan Smit
 2. Dirk van den Broek
 3. Albert Heijn
 4. Jos Smit*

Opmerking: Dat is een makkie voor de Oldemarkers. Een combinatie van postkantoor, boeken en wenskaarten

3. Hoofdstraat 21: Farnholt mode en Vivant Books & Gifts

Kleding, snoep en rookwaren kan men hier vinden en tijdens het kerstrondje biedt Annet haar gastvrijheid aan bezoekers en voor de kinderen is er altijd iets leuks.

3. Annet Farnholt is de laatste van deze familie die ruim 150 jaar een kledingzaak had. Het afgelopen jaar werd gevierd dat Annet deze traditie al hoeveel jaar heeft verlengd?

 1. 20 jaar
 2. 25 jaar
 3. 30 jaar*
 4. 50 jaar

Dit is gewoon een weetje en de Oldemarkers weten het wel want voor hen is deze winkel een begrip. Al 5 of 6 generaties Farnholt hebben hier kleding verkocht.

4. Hoofdstraat 23: D. de Vries muziek

Djurre de Vries is pas begonnen met een muziekwinkel. Hij is iedere zaterdag geopend van tien tot vijf. De ingang ligt wat verborgen tussen Books & Gifts en de voormalige sigarenzaak van Siepel. Een goeie gelegenheid om eens binnen te lopen bij deze ondernemende jongeman. Er is: DJ demo voor kinderen en een workshop gitaar afstellen

4. Hoeveel snaren heeft een gewone akoestische gitaar?

4; 6*; 8; 10

5. Hoofdstraat 23a: Historische Vereniging IJsselham

De Historische Vereniging IJsselham doet natuurlijk ook mee. Er is een proeverij en de laatste kans om de expositie over Paasloo te bekijken. Een arrenslee met historische waarde vervoert de kerstman of -vrouw. Hoekpand Klaas Muisstraat-Hoofdstraat. Gebouwd als supermarkt door de familie Siepel en lange tijd als zodanig gebruikt. Nu is in het pand het ‘Historisch Centrum IJsselham’ gevestigd. Behalve een fraaie collectie oude documenten, foto’s en boeken zijn er ook archeologische vondsten te zien. Schaalmodellen van lokale gebouwen zijn er te bewonderen.

5. Het wapen van Oldemarkt is de gouden linker hand. De linker hand was vroeger en nu nog in bepaalde culturen onrein. Waarom een linker hand?

 1. De Oldemarkers stonden vroeger bekend als smeerpoetsen.
 2. Bij de boter- en biggenmarkt beklonk men de koop met handjeklap.
 3. De rechtshandige ontwerper tekende zijn eigen linker hand na.
 4. Het is niet bekend.*

6. Hoofdstraat 22/24: RomoFashion

Bij RomoFashion, een samentrekking van de namen, Roel, en Monica, en een ander woord voor mode, wordt een demonstratie gegeven met een borduurmachine. Naast kleding, vindt men hier sportprijzen of kan men textiel laten borduren en bedrukken. Het is een DHL service punt.

6. Hoeveel prijzen zijn er te vinden in de winkel van RoMoFashion inclusief etalage met het wapen van Oldemarkt?

12; 8; 6*; 9

7. Hoofdstraat 27: Protestantse kerk

In de protestantse kerk kan men gezellig samen zijn met koffie, cake en kniepertjes. Een vrijwillige bijdrage komt ten goede aan Stichting Beetje Beter. Van half twaalf tot twaalf uur treedt het koor ‘Looft den Heer’ op. Dit koor treedt later ook nog op in de rooms katholieke kerk om kwart over twaalf. Van drie tot half vier treedt het Saxtrio: ‘Rietje 3’ op met Piet van Noort, Marijke Ruis en Sylvia Kuipers. De naam ‘Rietje 3’, heeft niets te maken met een vierde lid, maar met het rietje dat zij alle drie gebruiken bij het mondstuk van de saxofoon. Een rietje wordt vervaardigd van holle rietstengels, en in het riet zitten allerlei holle buisjes. De geluidskwaliteit en klankkleur wordt voor een belangrijk deel hierdoor bepaald.

7. Het kerstfeest is het geboortefeest van Jezus Christus. Waar werd hij volgens de huidige inzichten geboren ?

 1. In een grot*
 2. In een stal
 3. In een herberg
 4. Thuis

Opmerking: De geboortekerk in Bethlehem geeft een aanwijzing, maar om echt bewijs te leveren is het te lang geleden. Hopelijk leidt deze kwestie nooit tot een conflict en respecteert men de ander ongeacht welk geloof die belijdt.

8. Hoofdstraat 39:Les Petits Renards

Traditioneel organiseert deze winkel, met aantrekkelijke etalage in kerstsfeer, een verrassende kinderworkshop.

8. Wie was de vorige eigenaar van het tramstel dat rondjes rijdt?

 1. Hof van Holland
 2. Pascal Kok*
 3. t Binnenhof
 4. Tonny Hof

9. Hoofdstraat 40: Bakkerij Boogaard

Het is bijna niet voor te stellen dat 50 jaar geleden het toen veel kleinere Oldemarkt nog zeven bakkers telde. De invloed van religie zorgde voor dit grote aantal. Van de bakkers is nu alleen bakkerij Boogaard over. Bakkerij Boogaard sponsoort de kerstkransjes die worden uitgedeeld door de kerstman of kerstvrouw.

9. Wie sponsort er jaarlijks de kerstkransjes die de kerstman uitdeelt?

 1. Hof van Holland
 2. COOP Marcel Koetsier
 3. De snoepwinkel van Farnholt
 4. Bakkerij Boogaard*

10. Hoofdstraat 41: Curiosa Kees de Boer

In dit voormalige modehuis waar twee generaties de Boer, kleding verkochten, zijn Tiemen en Gé, de laatste generatie. Hoewel zij genieten van hun oude dag, hebben zij nog regelmatig de winkel open, waar allerlei antieke voorwerpen te vinden zijn. In deze tijd is de etalage altijd opgemaakt in kerstsfeer. Verder bieden zij gastvrijheid aan natuurfotograaf Philip Friskorn, die zijn foto’s en boeken toont en advies over fotografie geeft. Bij voldoende belangstelling kan hij een workshop fotografie geven. Ook heeft Elly Borg hier een gastvrij onthaal gekregen, met haar enorme verzameling oude blikken.

10. Hoeveel Facebook volgers heeft het kerstrondje in Oldemarkt?

 1. 400-500
 2. 501-600*
 3. 601-700
 4. 701-800

Opmerking: Het goede antwoord is vlak voor het kerstrondje 2019 gemeten, maar misschien komen er door alle activiteiten van de deelnemers en organisatoren meer bij. Dat we samen in deze tijd iets ondernemen vinden wij belangrijk en niet alleen met het kerstfeest, in goede harmonie met elkaar en voor elkaar samenleven. Er voor elkaar zijn als dat nodig is, is een mooie wens, die voor iedereen kan gelden.

11. Hoofdstraat 46: Van der Veen’s woninginrichting

In de woninginrichtingszaak van Van der Veen geeft kleinzoon Bjorn een demonstratie PVC vloer leggen. Janie Witteman demonstreert schaduwbreien en legt uit hoe je kerstballen kunt maken die niet kapot kunnen vallen. Kom binnen voor een gastvrij onthaal met chocolademelk, kerstkransje, poffertjes en kniepertjes. Op de ochtend van 1e kerstdag worden rond 5:30 uur de Karstbloazers van Oldemarkt hartelijk onthaald met warme chocolademelk. Karstbloazen is een traditie die in Oldemarkt dan op verschillende plaatsen te horen is. Met blaasinstrumenten worden kerstliedjes gespeeld door één of meerdere muzikanten.

11. Wie is de meeste jaren kerstman geweest tijdens het kerstrondje?

 1. Job Hornstra
 2. Nic Quaedvlieg
 3. Jan Blankvoort*
 4. Jan van der Werke

Opmerking: Als je het niet weet kun je het aan de eigenaar van deze zaak vragen, die weet het vast wel.

12. De Hooge Wheeën 1: Bibliotheek van Oldemarkt

Wanneer u bij Van der Veen’s woninginrichting het pad naar achteren neemt, rechts afslaat en links om de school heen loopt is daar de bibliotheek van Oldemarkt, waar van alles te doen is. Er wordt tijdens het kerstrondje geknutseld en er worden spelletjes gedaan of andere leuke gekke dingen met afgeschreven boeken. Het Kennislab uit Steenwijk is aanwezig met 3-D brillen en je kunt je laten opsluiten in de Virtual Reality Room. Onder leiding van Joke Hendriks kan men gedichtjes en verhaaltjes schrijven rondom de Kerstgedachte en tegen betaling is er een workshop boekbinden.

12. Welk antwoord is fout betreffende de faciliteiten van de bibliotheek?

 1. Maandag, woensdag, vrijdag en zaterdag geopend.
 2. Openingstijden alle openingsdagen van 10:00 – 18:00 uur.*
 3. Men kan er printen, lezen en PC gebruiken of WiFi gebruiken.
 4. Naast boeken ook e-Books lenen.

13. Hoofdstraat 52: De Kleurslager

‘De ‘Kleurslager’, verwijst naar de jarenlange eerdere bestemming van dit pand, toen keurslager Mulder hier gevestigd was. Een paar jaar later stopte ook de bloemenwinkel aan de overzijde en zag Petra Akkerman mogelijkheden om in het voormalige keurslagerpand een bloemenwinkel te vestigen met als naam: ‘De Kleurslager’. Een leuke naam waar je altijd wel kunt slagen voor een kleurrijke bos. De Oldemarkers zijn er blij mee en naast de verkoop van leuke creatieve boeketten, deelt Petra gratis mooie gekleurde platen van Anton Pieck uit tijdens het kerstrondje.

13. Welk vervoermiddel was nooit op het kerstrondje?

 1. Tandem
 2. Tuk Tuk
 3. Paard en wagen
 4. Boevenbus

14. Hoofdstraat 55: Voormalige De Madelief

De Oldemarktse fotoclub exposeert met het thema: ‘Typisch Hollands’, in de Madelief. In deze voormalige bloemenzaak heeft Gerrit Schoenmaker een nieuwe module van zijn modelbaan opgebouwd. Hij vertelt daarover: Ergens in Oregon in het noordwesten van de Verenigde Staten ligt verscholen tussen het groen, het stadje ‘Wild River Junction’.
De plaatselijke economie is voor het merendeel afhankelijk van de agrarische sector wat goed te zien is aan de industrie in het stadje. De spoorbaan van de Santa Fe spoorwegmaatschappij verzorgt het vervoer van de fabrieksarbeiders en de aan en afvoer van agrarische benodigdheden en producten. Het tijdperk is 1940 – 1955, dat betekent dat op het spoor, zowel met stoom, als met diesel locomotieven wordt gereden.

14 Hoe lang duurt de rit met de Maargieshoeve ongeveer?

 1. Een kwartier
 2. Een hal uur*
 3. Drie kwartier
 4. Een uur

Opmerking: Er kan vertraging optreden maar gemiddeld is de vraag.

15. Hoofdstraat 77: Huiskamergalerie Kalverla

Henny Kalverla heeft hier een huiskamergalerie met een expositie van bloemwerken van Lia Pluim en schilderijen van Aaltje Pellinkoft, Alice Martens, Clara Verheij en Henny Kalverla. Het huis heeft een fraaie halsgevel met klauwstukken. Onder de tuit valt het vrouwenkopje op. Deze gevels kwamen vroeger veelvuldig voor in Oldemarkt en zijn de laatsten in hun soort. In 1832 woonde hier schoenmaker Matthijs Frankena, die aan het Marktveld ook een leerlooierij bezat. Het Marktveld is nu het Marktplein.

Deze tekst is overgenomen van de: ‘Cultuurhistorische wandeling Oldemarkt’, waar nog veel meer historische feiten te vinden zijn.

15. Wat is het thema van de Oldemarktse Fotoclub die in de voormalige madelief exposeert?

 1. Weerribben in de Winter
 2. Typisch Hollands*
 3. Zonsondergangen
 4. Vreemde vogels

16. Hoofdstraat 92: RK kerk

Tijdens het kerstrondje treden in de mooie Willibrordus kerk met een prachtige akoestiek verschillende koren op. Van half twaalf tot twaalf uur geven de Willibrordzangertjes een kerstconcert. Van kwart over twaalf tot kwart voor één het koor: ‘Looft den Heer’, die eerder in de protestantse kerk te horen was. Van half twee tot twee uur kan men naar het Ceciliakoor komen luisteren, die er een kerstconcert geeft. De Rooms Katholieke kerk van de Heilige Willibrordus is een blikvanger in Oldemarkt, de toren steekt trots boven de bebouwing uit. De neo-gotische kerk is gebouwd in 1883. Wil je meer weten over deze kerk en andere historische zaken in Oldemarkt, doe dan ook eens de ‘Cultuurhistorische wandeling Oldemarkt’ van deze IZI.travel app. Let even op het informatiebord naast de kerk over het Jabikspad dat door Oldemarkt loopt. Het Jabikspad loopt van Sint Jacobiparochi aan de Waddenkust tot Hasselt en maakt deel uit van een oude pelgrimsroute naar het uiterste noord-westpuntje van Spanje: Cabo Finisterre of ‘het einde van de wereld’ in de buurt van Santiago de Compostella, het beroemde bedevaartsoord en bestemming van menig pelgrim of camino. Wandelaars of fietsers kunnen bij het Hof van Holland of op Hoofdstraat nummer 47 een stempel krijgen op een daarvoor bestemde routekaart.

16. Welke route loopt er niet langs de Willibrorduskerk?

 1. Spokentocht*
 2. Pelgrimsroute naar Santiago de Compostella
 3. Jabikspaad
 4. Kerstrondje 2019

17. Marktplein 7: Hervormde kerk

“Het geheim van Kerst”, met kerststal, herders en een herberg, is het thema dat leden van de hervormde gemeente vorm geven. Van 13:30 tot 14:00 uur treedt het kinderkoor op en kan men meezingen met: Kerst Sing-A-Long.
Er zijn verscheidene doe activiteiten voor jong en oud en versnaperingen. Kniepertjes en andere produkten, waarvan de opbrengst gaat naar World Servants, Alike Kuit en Rosalie Jans. Vraagt u zich wel eens af waarom de kerkklok ’s avonds om 9 uur luidt? De kerkklok geeft dan niet alleen de uren aan. Dit was vroeger voor de mensen die op het land werkten het teken dat het werk erop zat. Zodra de papklok luidde, ging men naar huis om een bord warme pap te eten, vandaar de naam. De volgende informatie is overgenomen van de Cultuurhistorische wandeling Oldemarkt:

‘Nederlands Hervormde Kerk, rijksmonument uit 1489, gewijd aan St. Nicolaas vanwege de havenplaats. De grote uitbouw aan de zuid-zijde van 1850 is in 1973 afgebroken. Het mooie orgel dateert uit 1828 en is uitgebreid in 1849. Er zijn 2 luidklokken waarvan één dateert uit 1618. Zie ook de grafzerken met huismerken. Op het grasveld naast de kerk staat de beeldengroep “De Botterkopers” van 2001, ter herinnering aan de botermarkt van weleer.’

17. Waarom luidt de klok om 9 uur ’s avonds. Geef het meest goede antwoord.

 1. A. De klok slaat 9 keer om de tijd aan te geven
 2. B. Het langdurig gelui is de zogenaamde papklok
 3. A en B zijn beide juist*
 4. Alleen A is juist

18. Marktplein 2: Luchtvaart hobby van de familie Koning

Aan het Marktplein in het voormalige Pick-Pack gebouw, woont sinds kort de gastvrije familie Koning, die opmerkelijke hobby’s hebben, waar we vast nog meer van gaan horen. Er moet nog veel gebeuren na de verhuizing, maar Harry Koning wil alvast zijn hobby die alles met luchtvaart te maken heeft, graag aan zijn mede dorpsbewoners tonen.

18. Geen vliegtuigen, maar welk ander vervoersmiddel wordt op locatie 14 in de folder geëxposeerd?

 1. Trein*
 2. Fiets
 3. Old-timer auto’s
 4. Motor

19. Hoofdstraat 99: Koekeloeren bij de buren

In de huiskamergalerie van Roelie ten Veen exposeert zij haar schilderijen, miniaturen op dienbladen, Kees de Jonge, de zingende kerstman die binnenkort in Oldemarkt komt wonen, geeft hier alvast een voorproefje van zijn muzikale hobby, waarmee hij als de zingende buschauffeur bekendheid heeft verworven. Kerstscrunchies met lichtjes erin. Wordt het een nieuwe rage? Het worden ook wel haarwokkels, froezels of haarfrutsels genoemd. Luci Farnholt toont een grote verscheidenheid.

19. Hoe heet de zingende kerstman?

 1. Santaklaus
 2. Klaas Rudolfie
 3. Frans Duits
 4. Kees de Jonge*

Opmerking: Ja het is echt waar kijk maar in de beschrijving of luister er naar.

20. Hoofdstraat 146: Radio museum

Het radiomuseum is open en men wordt traditioneel gastvrij ontvangen met Snert & Chocolademelk. In dit museum kunt u de collectie van Jannes Punter bewonderen. Hij verzamelt oude radio’s, bandrecorders en randapparatuur en stelt een derde deel van zijn verzameling hiervan tentoon in het Radio Home Museum. Er staan zo’n 200 apparaten opgesteld, de tentoonstelling is wisselend van opzet. Jannes Punter weet veel te vertellen over de verschillende radio’s en bandrecorders, die trouwens allemaal werken.

20. Hoeveel apparaten staan er ongeveer opgesteld in dit bijzondere museum?

 1. 200*
 2. 100
 3. 300
 4. 50

Opmerking: Een museum waar je tijdens het kerstrondje o.a.snert kunt krijgen, niet alleen dat is uniek. En die traditionele snert is lekker hoor!

21. Industrieweg 1: Brandweerkazerne

Menig jongetje en misschien ook wel meisje heeft er als kind van gedroomd brandweerman of -vrouw te worden. Tijdens het kerstrondje mag je in zo’n grote rode brandweerauto zitten en alles bekijken. Misschien mag er af en toe ook wel eens de sirene aangezet worden. Dus Oldemarkers, geen paniek, als dat gebeurt. In de brandweerkazerne wordt voorlichting gegeven over brandveilig leven en mag men rondkijken in de kazerne en vragen stellen.

21. Welk geluid maken de hulpdiensten?

 1. Ambulance 5-tonig
 2. Politie 4-tonig
 3. Brandweer 3-tonig
 4. Alle hulpdiensten 2-tonig*

Opmerking: De tweetonige sirenes van politie en brandweer en de drietonige sirene van ambulances hebben aan effectiviteit verloren doordat auto’s steeds beter geïsoleerd zijn. De nieuwe sirene kent een lage toon van 375 hertz en een hoge toon van 500 hertz en mede vanwege het toenemende verkeer wordt het minimale volume verhoogd van 100 naar 110 dB. Met de invoering van één uniforme sirene verdwijnt dus ook het onderscheid tussen de geluiden van verschillende hulpdiensten. Toch kan men in Oldemarkt verschil horen omdat er elektronische geluiden zijn en luchtgedreven geluiden.

22. Weerdijk 7a: Kluswijs

Gelukkig heeft Oldemarkt een bouwmarkt, waar van alles voor huis en tuin te vinden is. Tijdens het kerstrondje kunnen kinderen meedoen aan een workshop klussen: kerstfiguur van draad spannen en colourscratchen op een plankje.

22. Onder welk ministerie valt de brandweer?

 1. Binnenlandse Zaken
 2. Verkeer en Waterstaat
 3. Justitie en Veiligheid*
 4. Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties

23. Boterberg 1: Jeugdhonk

De jeugd kan hier een Sneeuwpopje of dennenappel kerstboompje maken.
Met muziek en licht geeft de Flash & Light Drive-in show hier extra kleur aan. De stichting Jeugdhonk Oldemarkt is in 1998 opgericht speciaal voor de kinderen en jongeren van Oldemarkt en omgeving. Het is een plek waar ze heen kunnen gaan om elkaar te ontmoeten op een gezellige verantwoorde manier. Bij de oprichting waren vooral de ‘oudere’ jongeren de doelgroep. De jongeren die nog te jong waren om echt ‘uit’ te gaan, maar oud genoeg om ook eens een avondje met vrienden van hun eigen leeftijd door te brengen. Inmiddels wordt er ook voor kinderen van de basisscholen één keer in de maand wat georganiseerd, de zogeheten Doe-middag. Voor de oorspronkelijke doelgroep, kinderen in de leeftijd van 10 tot 16, is er iedere vrijdagavond de ‘Chill-avond’. Tevens wordt er zo nu en dan een disco georganiseerd. Dit alles wordt gedaan door een enthousiaste groep vrijwilligers. Omdat vele handen licht werk maken zijn wij altijd op zoek naar meer vrijwilligers, dus heeft u interesse om ons te helpen, schrijf gerust een e-mail of bel ons. Het Jeugdhonk is voor jeugd van alle leeftijden. Oftewel: iedereen is welkom, van jong tot oud. Dus ook al zit u zelf niet meer op de basisschool, valt u al jaren niet meer onder de categorie ‘jeugd’, maar wilt u toch iets leuks organiseren voor de mensen uit Oldemarkt, kom dan gerust eens een kijkje nemen en de mogelijkheden bespreken. De koffie staat klaar! De huidige vrijwilligers: Annita Boer, Korrie Voulon, Bianca van Marsdijk en Manon Massalsky willen graag versterking van hun team. Kom eens kijken en bezoek ook hun mooie website.

23. Wat betekent de reclamecampagne NIX18?

 1. Alleen geen alkohol onder de 18 jaar
 2. Alleen niet roken onder de 18 jaar
 3. Niet roken en geen alkohol onder de 18 jaar
 4. Geen alcohol, geen drugs; gewoon FRIS*

24. Burg. Kuiperslaan 95: Harm Visserman Expo

Harm Visserman is op latere leeftijd gaan schilderen en heeft inmiddels een grote collectie prachtige schilderijen, tekeningen en andere grafische vormen, die vaak als onderwerp onze mooie omgeving hebben.

Tevens biedt hij gastvrijheid aan Wout van Doornik die een expositie van zijn pottenbakkerijprodukten uit Ossenzijl ten toon stelt.

24. Welke kunstvormen worden op deze locatie niet gexposeerd?

 1. Schilderijen
 2. Vazen
 3. Glasblazen
 4. Houtsnijwerk

25. Kruisstraat 88: Mooi Oldemarkt – Steaks & Pancakes restaurant

Het mooie restaurant met groepsaccomodatie heeft veel mogelijkheden en pakt met de kerst flink uit. Zij bieden gastvrijheid aan andere deelnemers en er is van alles te doen, zoals: Een proeverij samen met de andere horecagelegenheden op het horecaplein bij het Hof van Holland. Op eigen locatie een stand van Brenda Peelen’s kaarsenmakerij: ‘De Vlamboyanterie”, Jeldou en Lisa van de kleinschalige dag besteding ‘Jolijt’, uit Steggerda voor mensen met een (meervoudige) beperking, geven informatie en bieden kinderen knutselen met wat lekkers. Het restaurant heeft naast de gebruikelijk kindvriendelijke attributen een: Popcorn machine en de Josper houtskooloven en die wordt op gezette tijden gedemonstreerd. Er is Glühwein en warme Chocomel en een wedstrijd voor de mooiste muurtekening. Een culinaire gezellige en warme kerst viert u bij Steaks & Pancakes. 1e kerstdag gesloten maar 2e kerstdag kan men genieten van een overhéérlijk kerstdinerbuffet. Het team wenst u alvast een smaakvolle kerst!

25. Wat kan men bij Steaks & Pancakes niet doen?

 1. Bowlen*
 2. Pannenkoeken eten
 3. Feestje organiseren
 4. Kegelen

26. Kruisstraat 79: Huiskamergalerie Jan ter Horst

In dit gezellige oude pand hebben Jan ter Horst en Marja Otter het interieur met sfeervolle kerstdecoraties versierd. Zo staat er een christmas diner table met Marja’s papierkunst.

26. Wat betekent Horst niet?

 1. Nest van roofvogel
 2. Hoger gebied met kreupelhout
 3. Naam van buurtschap
 4. Synoniem of ander woord voor Hosti*

Opmerking: Het is ook een buurtschap van Ermelo maar geen ander woord voor hosti.

27. De Weeren 1: De Landerijen

Het dorpsservicecentrum, tevens wooncentrum van Oldemarkt biedt niet alleen tijdens het kerstrondje veel activiteiten. Kom kijken wat er vandaag te doen valt: Kennismaking en informatie over de dag besteding ‘Het Goede Doel’; Koersbal en biljartdemonstratie; Marthie Pit maakt kerststukjes; Om 11:00 uur optreden trekharmonicagroep Cadans; Om 14:00 tot 14:30 uur is er het optreden van de Oldemarkter Fanfare, tevens informatiestand gedurende de hele dag; Om 15:00 uur is de trekking winnaar Kerstquiz, bij inlevering antwoorden kleine attentie door ‘De Reiziger Christelijke Boekwinkel’; Michel Huisman exposeert er zijn Circus van Playmobil; Verkoop erwten- en bruinebonensoep, broodje bal, tosti t.b.v. activiteiten ouderen.

27. Welke activiteiten zijn er tijdens het Kerstrondje 2019 niet gepland?

 1. Demo biljarten
 2. Informatiestand Oldemarkter fanfare
 3. Trekzakgroep Cadans
 4. Digi-café*

28. Koningin Julianaweg 3: Craniosacraal therapie Oldemarkt

Therapeute Len Timmerman biedt hier tijdens het kerstrondje een korte ontspanningsbehandeling en geeft uitleg erover om te ervaren wat deze therapie voor je kan betekenen.

28. Welke sociale media worden (nog) niet door het kerstrondje gebruikt?

 1. Instagram*
 2. Twitter
 3. facebook
 4. YouTube

29. Koningin Julianaweg 21: Expositie Schilderkunst

Dirkje Wigarda hecht veel waarde aan de verbondenheid van mens en dier, wat zij vaak tot uitdrukking brengt in haar werk. Door deze beeldtaal dragen de werken een diepere betekenis uit. De kunstenares probeert mensen bewust te maken van de kwetsbaarheid van dier en natuur. Zij past dikwijls de oude techniek toe van de oude meesters uit de Renaissance Tijd. Haar stijl kun je onderverdelen in realistisch en magisch realistisch. Naast haar vrije werk maakt zij mens- en dierportretten in opdracht. Dirkje exposeert in binnen- en buitenland en nu in ons mooie dorp Oldemarkt.

29 Welke stijl wordt door Dirkje Wigarda voornamelijk gebruikt?

 1. Surrealisme
 2. Magisch realistisch*
 3. Abstract expressionisme
 4. Cobra

30. Hareweg 6A: Landwinkel ‘De Waterbuffelfarm’

Op de waterbuffelfarm is altijd wat te doen. Tijdens het kerstrondje is er een demonstratie kerst koken met Tupperware en worden er Oliebollen gebakken. De waterbuffel komt oorspronkelijk uit Azië. Hij wordt ook wel karbauw genoemd. In het wild komt het dier voor in India, Nepal, Bhutan en Thailand. Daarnaast wordt de waterbuffel veel als werkdier gehouden, bijvoorbeeld voor het ploegen van een sawah. Volwassen dieren kunnen 300 tot 1200 kilo zwaar worden. In het wild kunnen waterbuffels zo’n 25 jaar oud worden en in gevangenschap werd de oudste 29 jaar. Wist u al dat onze buffels in natuurgras grazen?
In de Weerribben zijn met Staatsbosbeheer afspraken over het afgrazen van natuurland. In deze waterrijke omgeving voelen ze zich helemaal thuis.

30. Uit welke landen komen waterbuffels oorspronkelijk niet?

 1. Thailand
 2. Nederland*
 3. India
 4. Indonesië

31. Koningin Julianaweg 43: Atelier L’Anou

Benieuwd naar het vak goudsmeden en het maken van unieke sieraden? Neem een kijkje in de nieuwe werkplaats van L’ANOU en ervaar het ambacht zelf. Om 11:30 uur treedt het muziekduo Maeze op.

31. Wanneer is het nieuwe atelier van Lousanne Wardenier geopend?

 1. 30 november 2019*
 2. 2 november 2019
 3. 7 december 2019
 4. 26 oktober 2019

32. Horstweg 2, Paasloo: Harmonium museum en galerie atelier De Horst

De familie Braad heet u van harte welkom! Wie wil kan er kerstliederen zingen met begeleiding op de harmoniums. En de gastvrije familie biedt gratis linzensoep zolang de voorraad strekt. Het Harmonium museum bevindt zich in een schuur aan de achterzijde van een boerderij in Paasloo, gelegen in het houtwallenlandschap tegen het Nationaal Park Weerribben-Wieden. In het Harmonium museum staan ruim 50 gerestaureerde instrumenten waaronder unieke exemplaren. Het kleinste exemplaar is een harmonium welke op een schip gebruikt is. Het grootste heeft in de hervormde kerk van Noordwolde gestaan. Drukwindharmoniums komen uit Parijs, Stuttgart en Brussel. Zuigwindharmoniums komen o.a. uit Amerika, Duitsland, Engeland en Canada. Bij een bezoek wordt een rondleiding gegeven, ieder harmonium heeft z’n eigen verhaal! De harmoniums worden tijdens de rondleiding bespeeld. Tevens is er in de boerderij een galerie ‘De Horst’. Er is een expositieruimte met eigen werk op de deel van de boerderij. Deze is verbouwd in Romaanse stijl met gemetselde bogen van Friese geeltjes. Alleen dit is al een bezoekje waard. Het harmoniummuseum en Galerie De Horst hebben een eigen website en zijn vrij toegankelijk en rolstoel vriendelijk.

32. Welke uitspraak over harmoniums is niet juist?

 1. Het is een toetsinstrument
 2. Het geluid ontstaat door luchtstroom
 3. Balgen zijn vaak onderdelen ervan
 4. Het is een snaarinstrument*

33. Markeweg 138: Kaasmakerij Langelaan

Op de kaasboerderij van de familie Langelaan in Blesdijke krijgt men een rondleiding met een kaasproeverijtje. In de boerderijwinkel kan men desgewenst van de biologisch koe: vlees, melk, kaas en andere produkten van deze boerderij zoals eieren en aardappelen kopen.

33. Waarvan wordt geen kaas gemaakt?

 1. Koemelk
 2. Kamelenmelk
 3. Paardenmelk
 4. Duivenmelk*

34. Nijksweg 24, Blesdijke: Sjoukje Creatief

Met de fiets of auto is Sjoukje Schelhaas het beste te bereiken op deze boerderij in de Broeklanden. Sjoukje exposeert haar hobby: Zijdeschilderen & Macramé. Broeklanden, vanwaar die naam? Het woord ‘broek’ is verwant aan het Duitse Bruch (moeras) en het Engelse brook (beek) en is afgeleid van het Germaanse woord broka wat moeras betekent. Een broek is een laaggelegen gebied dat nat blijft door opwellend grondwater (kwel) of is een langs een rivier of beek gelegen laag stuk land dat regelmatig overstroomt en ’s winters vaak langere tijd onder water staat (bron Wikipedia). Gelukkig hebben wij tegenwoordig de Waterschappen, die zorgen voor bemaling en dat wij en Sjoukje in het bijzonder, droge voeten houden.

34. Waar wordt natuurzijde niet van gemaakt?

 1. Bladeren van de moerbeiboom
 2. Hennep*
 3. Webmateriaal van de zijdespin
 4. Cocons van de zijderups